Uitbreiden naar België
Een nieuwe markt aanboren? België is voor Nederlandse bedrijven vaak een mooie kennismaking richting internationalisering vanwege de kleine taalbarrière tussen Nederland en Vlaanderen.
Subiet verkopen in België?

Belgische webshop starten

Online verkopen in België

Er zijn verschillende manieren om jouw webshop uit te breiden en meer omzet te genereren. Vaak wordt gedacht aan een groter assortiment of een verspreiding van de producten over meerdere kanalen. Maar bij een goedlopende webshop in Nederland is het zonde om niet verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Met de internationalisering van je webshop naar België breid je uit naar een nieuwe markt en zorg je voor meer conversies en omzet. Het is vooraf belangrijk om je te verdiepen in het land waar je je webshop wilt implementeren. Ben je bekend met de gewoontes, de wetgeving en de cultuur van de online shoppers? Wil jij ook:

  • Een nieuwe doelgroep aanspreken?
  • Een website die internationaal opereert?
  • Foutloze en geoptimaliseerde Vlaamse teksten op de website?
belgische webshop

Nieuwe doelgroep

Verkopen in het België is niet alleen interessant omdat het ons buurland is, maar vooral ook vanwege de nieuwe afzetmarkt. België heeft weliswaar minder inwoners, het zijn er toch weer 11 miljoen extra ten opzichte van Nederland. Bovendien kun je de Vlamingen door de lage taalbarrière makkelijk bereiken. Om jouw product bij een grotere groep onder de aandacht te brengen, is België daarom een interessant land.

Internationale webshop

Wil jij graag in België verkopen, maar is jouw webshop daar nu nog niet geschikt voor? Wij helpen je graag met de bouw van een Belgische webshop voor Vlamingen en Walen. Wil jij graag alles onder één dak? Dan kun je met een talenswitch zorgen dat jij jouw shops vanaf dezelfde plek beheert, maar wel verschillende talen kunt aanbieden. Zowel Lightspeed als WordPress biedt jou deze mogelijkheid aan.

Vlaamse teksten

De teksten op een webshop zijn misschien wel een van de belangrijkste succesfactoren. Je wilt dan ook dat deze foutloos én geoptimaliseerd zijn. Ondanks dat Vlaams en Nederlands op elkaar lijkt, zitten er wel degelijk verschillende in de taal. Neem daar ook nog eens bij dat er een groot gedeelte uitsluitend Frans spreekt en je zult begrijpen dat je niet zomaar een garantie op succes hebt. IQ Leads helpt je hier graag mee.

Meer weten over verkopen in België?
Download onze whitepaper en lees waar je webshop aan moet voldoen in België

Online verkopen in Vlaanderen

België is als land opgedeeld in twee delen: Wallonië en Vlaanderen. De grens loopt van de westkust naar de oostgrens en doorkruist de hoofdstad Brussel. In Wallonië wordt hoofdzakelijk Frans gesproken en in Vlaanderen wordt Vlaams gesproken. Het Vlaams lijkt heel erg op het Nederlands. Op het accent na verstaan de Belgen en Nederlanders elkaar dus prima.

Als we het hebben over verkopen in België is Vlaanderen dan ook de eenvoudigste stap om mee te starten. Waarom? Vanwege de taal! Het Vlaams lijkt namelijk heel erg op het Nederlands. Wel zijn er kleine taalverschillen. Zo heet een jurk in Vlaanderen “kleed”. Gelukkig kun je jouw Nederlandse teksten grotendeels gebruiken op de Vlaamse website. Zoals de productteksten, informatiepagina’s en orderbevestigingen. Dit is dan ook één van de redenen dat België het populairste land is om online te betreden vanuit Nederland.

verkopen in belgie

Afstand Nederland en België

De fysieke afstand naar een ander land maakt rationeel gezien in de praktijk weinig uit. Natuurlijk heeft elk land zijn eigen tarieven als het gaat om verzendingen, maar de kans dat je zelf het land van de nieuwe afzetmarkt om zakelijke redenen gaat bezoeken is niet zo groot. Toch speelt de fysieke afstand voor veel mensen wel een grote rol. Iets wat dichtbij is voelt laagdrempeliger. Zo ervaart iemand die in Groningen tegen de Duitse grens aan woont, Duitsland misschien wel als veel bereikbaarder dan België. Terwijl Duitsland een taalbarrière heeft en de verste uithoek ook veel verder is dan de verste uithoek van België.

Kortom, de taal en de afstand geeft je een gevoel van bereikbaarheid van een nieuw afzetland. Geef je gevoel zeker de ruimte, maar kijk ook naar de feiten.

Heb jij een hybride onderneming die een fysieke winkel en een webshop combineert dan kan het zijn dat je onbewust al veel internationaal verkeer hebt. Winkels in grensgemeenten doen namelijk al veel internationaal zaken, doordat Belgen en Duitsers al in Nederland komen shoppen. Veel voorkomende redenen daarvoor zijn:

  • Vaker open zijn op zondag
  • Een ander assortiment
  • Gunstigere prijzen
  • Dichterbij

Als ondernemer aan de grens haal je hier je voordeel uit. Bekijk je offline usp’s en probeer deze ook online in te zetten. Nu is online altijd dichtbij, maar je kan wel concurreren op prijs of een snellere verzending.

"18% van de Belgen geeft aan over de grens aankopen te doen"

Betaalmethodes in België

Elk land heeft zijn eigen populaire betaalmethodes. In Nederland kunnen we bijvoorbeeld niet om Ideal heen. In België is Bancontact een grote speler. Dit is dus echt een must have voor jouw website. Naast Bancontact betalen Belgen veel via PayPal en Creditcard. Het is dus belangrijk om deze betaalmethodes aan te bieden. Niet alleen zodat Belgen makkelijk kunnen afrekenen, maar ook omdat de juiste betaalmethodes op je website vertrouwen voor jouw klanten bieden.

Socialmediamarketing in België

Voor de socialmediamarketing is het spreken van dezelfde taal een perfecte uitkomst. Socialmediaplatformen zoals Facebook en Instagram zijn internationaal georiënteerd. Belgen volgen dus moeiteloos jouw socialmediakanalen en begrijpen al je posts. Dit scheelt dubbel werk en kan een hoge betrokkenheid en vertrouwen bij je nieuwe doelgroep genereren. Je start hiervoor met organische posts en breidt later uit met bijvoorbeeld Facebook-advertenties. Een goed voorbeeld van de wisselwerking tussen Belgen en Nederlanders op social media is dat er veel Facebook groepen zijn met generieke thema’s waarbij de verhouding van Belgen en Nederlanders bijna 50/50 is. Doe hier dus vooral je voordeel mee.

internationale webshop

Verkopen via Bol in België

Adverteren op marketplaces zoals Bol.com is een groeiend onderdeel van online marketing. Toen Bol.com startte met de verkoop in België bracht dat ineens heel veel ondernemers óók over de grens. Verkopen via marketplaces heeft als voordeel dat je geen aparte website hoeft op te zetten. Ook start je eerst met een klein assortiment om te ervaren hoe de logistiek in zijn werk gaat. Samengevat hoef je dus niet direct veel tijd en of geld te investeren. Wel rekent een bedrijf als Bol.com een commissie voor de verkoop via hun kanaal. Dit is altijd een percentage van je verkoopprijs. Houd hier dus rekening mee door een deel van je marge hiervoor te reserveren. In het buitenland starten met adverteren op bol.com of andere marketplaces brengt relatief weinig risico met zich mee.

Verkopen in België met IQ Leads

Wil jij de Belgische markt of Vlaamse markt online betreden en doelgericht aan de slag? IQ leads helpt je met het opzetten van je strategie én met de uitvoering. Samen kijken we naar kansen voor jouw specifieke product. Ons advies is altijd onderbouwd met data.

internationaal
Wil jij ook verkopen in België?
Onze marketeer Matthijs helpt je graag met het traject van begin tot eind!